Президентът Георги Първанов ще наложи вето на Закона за трансплантациите. Законът бе приет от депутатите преди 2 седмици. В него се предвижда всеки желаещ изрично да декларира, че е съгласен да стане донор, след като почине. В противен случай органите му не могат да бъдат присадени на нуждаещи се пациенти.

От здравното министерство смятат, че в своята цялост законът е добър, а върнатите текстове касаят преди всичко морално-етични проблеми. Ръководството на ведомството не е съгласно с някои от мотивите на държавния глава.

Георги Първанов заяви, че подкрепя варианта за изразеното несъгласие при донорство, т.е хората, които не искат да станат донори след смъртта си, го заявяват изрично. В останалите случаи по презумция се смята, че има съгласие за донорство. Според президента приетият закон блокира донорството и се създават големи проблеми за развитието на трансплантацията в България. Приетият от депутатите закон предвижда желаещият да дари органи след смъртта си, да го заяви изрично приживе. По време на обсъждането на закона голяма част от лекарското съсловие заяви, че с промените се намаляватт шансовете да се взимат органи от починали донори.

Днес президентът Георги Първанов съобщи, че ще се запише в регистрационния списък на донорите.