Според него има много симптоми, че България върви нагоре, но хората не могат да го усетят, защото сме паднали много ниско.

Божидар Абрашев смята, че след месец Законът за киното ще бъде гласуван. Но преди това той трябва да се гледа на второ четене. През следващата година Министерството на финансите ще отпусне 4,5 милиона лева за създаването на български филми.

"Не е много. Разбирам, че един филм е над милион. Това, грубо казано, са три филма. Малко е, безкрайно малко е, и въпреки това, все пак е повече от нищо. И както обичам да казвам, "другарката Държава" вече е мъртва. Няма такава другарка, следователно ние трябва да се напънем самички да си намерим средствата, разбира се, с помощта на държавата", коментира министър Абрашев.

Въпреки промените в кабинета и ниския рейтинг на правителството, Божидар Абрашев смята, че България върви нагоре: "А в момента има много симптоми, че България върви нагоре, но хората не могат да го усетят, защото много ниско сме паднали. И издигането нагоре не се усеща до известно време, но аз съм сигурен, че малко още търпение и ще се усети, че това има своето много голямо значение."

Министърът заяви, че културата не може да разчита само на парите от бюджета, затова трябва да търси други начини за финансиране. Някой ден спонсорите трябва да бъдат мотивирани да дават пари за изкуство, допълни министър Абрашев.