Двама мъже са задържани в Пловдив като заподозрени в инсцениране на грабеж. От тях са иззети 60 000 евро. На 2 август 39-годишен столичанин шофьор на лек автомобил "Мерцедес", подал сигнал в полицията, че е бил ограбен на пътя Свиленград-Пловдив. Той обяснил, че слязъл от колата на отбивката преди "Скобелева майка", за да се освежи след дългото пътуване. Точно тогава зад гърба му спрял лек автомобил и мъжки глас му заповядал да не се обръща, тъй като има насочено оръжие срещу него.

Друг мъж се прехвърлил в "Мерцедес"-а, след което двата автомобила потеглили в посока Пловдив и оставили софиянеца сам на пътя. Когато се обърнал, успял да види, че нападателите се движат с "БМВ".

Мъжът казал на разследващите, че в автомобила си имал 8000 евро, два мобилни телефона, лични документи и вещи. Парите бил получил като капаро от продажба на кон в Истанбул. По негови думи в четвъртък той пътувал за Истанбул с личния си автомобил "Мерцедес" заедно със свой колега от Шумен. В Турция двамата участвали в състезание по конен спорт.

Полицията обаче уличили двамата мъже в лъжа и в инсцениране на грабежа. Криминалистите установили, че в Истанбул двамата трябвало да получат от свой познат сумата от 88 000 евро, които да предадат на софиянец с настоящ адрес в Севлиево. Поръчителят обаче им предложил да си поделят парите и в България да инсценират грабеж, за да оправдаят липсата им.

Двамата са задържани за 24 часа. Материалите по случая са докладвани в Окръжна прокуратура - Пловдив. В момента се установява третият участник, който се намира в Турция.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!