Времето на оптимизма все още не е дошло. Това заяви за Би Ти Ви тази сутрин министърът на външните работи Соломон Паси, коментирайки делото срещу шестимата български медици в Либия. Той обясни, че за България е било много важно да се стигне до допускането на професорите Монтание и Колизи като свидетели по делото.

"Аз лично бих се учудил, ако този доклад не натежи и не надделее при преценка на съда", каза още министър Паси.

Вчера съдът в Бенгази допусна като свидетели по делото експертите по СПИН. В техния доклад се твърди, че епидемията от СПИН в детската болница в Бенгази е започнала преди пристигането на българите.

Съдът определи, че на 3-ти септември процесът за умишлено заразяване със СПИН, по който обвиняеми са шестимата български медици, ще бъде гледан по същество. Тогава свидетелите от Европа ще трябва да се явят в съдебната зала. Вчера беше последното отлагане на делото.

Шестимата българи вече могат да се свързват по телефона с роднините си в България, съобщи директорът на Националната лаборатория по СПИН д-р Данаил Бешков. Д-р Бешков и дипломати от посолството в Триполи и консулството в Бенгази участваха в срещата на медиците с Фатма ал Масри, координатор на отдел "Защита на човешките права" в Международната благотворителна фондация "Кадафи". Шестимата българи са подкрепили исканията, внесени в писмен вид на заседанието на съда от адвоката Пламен Ялнъзов. Те са настояли още да бъдат преместени отново в Триполи и да получат възможност да провеждат международни телефонни разговори. Ал Масри е поела ангажимент да предаде исканията им на фондацията.

На второто заседание на Наказателния съд в Бенгази вчера защитникът Пламен Ялнъзов внесе общо шест искания в писмен вид пред съда, сред които бе призоваването като свидетели на професорите, изследователи на СПИН Люк Монтание и Виторио Колизи, включването в доказателствения материал по делото на доклад на заместник-министъра на здравеопазването.