Да  се въведат стандарти и за захарните изделия, настояват занаятчии. Така сладките на старите български майстори ще бъдат конкурентноспособни на изделията с консерванти, които заливат пазара.

Призивът се роди в Нощта на музеите в Шумен, където български занаятчии отвориха работилници, за да демонстрират майсторство и качество.

Над 400 захаросани ябълки от шикерджийницата на майстор Павлин Колев изядоха шуменци в Нощта на музеите. Той разказва, че технологията е от 1840 година и в нея не се влагат никакви подобрители. Дори боята, която се използва, е натурална – от червено цвекло.

В шeкерджийницата на майстор Колев работят три поколения. Макар оригинални и вкусни, изделията не могат да бъдат конкурентноспособни на пазара заради по-високата си цена. Според майсторите трябва да се въведат стандарти и за изделията от захар.

Въпреки трудностите майсторите са оптимисти, че занаятът им винаги ще има бъдеще заради вкусните и качествени изделия, които правят.