Ветеринари и здравни инспектори започнаха масови проверки на магазини и складове заради предстоящите великденски празници. Наш екип беше тази сутрин на проверка по магазините в Хасково. Въпреки че магазините са препълнени с курабии и козунаци, все още хората повече гледат и по-малко купуват, а ако все пак си напазаруват нещо, най- често повтарят избора си от минали години .

Гаранция за безопасността на курабиите, например, е сертификатът от производителя, който задължително върви със стоката, казват търговците.

"Курабиите, козунаците и всички продукти за Великден, и всички стоки, които зареждаме пристигат със сертификат от самия производител и самия производител отговаря за безопасността на клиента”, коментира Мария Иванова – продавач.

Въпреки сертификата , здравните инспектори съветват клиентите да гледат задължително срока на годност и съставките на курабиите и козунаците. На етиката трябва да са описани всички добавки, подобрители и консерванти, които са вложени в производството

"Трябва да ви кажа, че подобрителите не са рискови добавки, нали. Докато един консервант може да бъде рисков, един оцветител може да бъде рисков, защото има определени групи които не са разрешени при производството на този тип продукти”, заяви д-р Стефка Младенова - директор на Дирекция "Здравен контрол" РИОКОЗ Хасково.

Ветеринарите съветват да не купуваме месо и яйца от улицата, тъй като нерегламентираната търговия на открито винаги носи риск за здравето