На места до 100 процента е унищожена земеделската реколта на елинпелинското село Равно Поле, след две силни градушки през юли. Местните стопани са притиснати и от изкупната цена на млякото - вече два пъти по-ниска от тази, на която купуват фуражите. При безработица от над 50 процента, в Равно Поле разчитат само на държавата или на частни инвестиции, които да отворят нови работни места.

Всяка сутрин, много рано, притежателите на крави в Рано Поле ги събират на едно от пасищата и ги оставят под надзора на кравар. Някои от домакинствата притежават по една-две крави, които е все по-трудно и скъпо да отглеждат.

"Хлябът стана 65 стотинки, ще стане лев. Захарта стана лев. Сиренето 4-5 лева килограм а млякото 20 стотинки. А фуражът - 60. Как да се гледат тия животни. Това животно требе днеска да му даваш по 4-5 кг ярма, за да дава мляко", казва Атанас Геров.

Кравите се гледат само в едно от пасищата. Цялата останала земя - над 20 хиляди декара пустее в бурени. В селото няма кооперация, а някои от домакинствата обработват малки ниви или градинки около къщите. Реколтата, на която разчитат обаче е поразена от две градушки.

"Всичко унищожи - единия път половината село втория, другата половина. Отчаяни сме, разбира се. Може ли в едно семейство един пенсионер да издържа цяло семейство. Трябва да се осигури работа на младите да могат да работят", смята Верка Петкова.

Местните хора търсят работа, а в същото време са крайно резервирани към всяка идея за инвестиция в селото. Ето тук преди години е трябвало да бъде построена модерна база за водни спортове, като се използват горещите минерални извори със силен дебит. А на това място е трябвало да има разсадник за кедър, но няма след като някой от местните жители се възпротивили, за да ползват и тази мера за паша.

Половината от младите в селото не работят, а повечето от останалите пътуват до София или Елин Пелин, където са си намерили работа.

"Мисля, че има нужда да се отворят работни места по-близо. Много пари се дават за път - примерно в София да работиш, като е малка заплатата. Хората работят по един-двама от къща, всеки се е стегнал, не може да се отпусне, въглища не могат да си купят", казва Димитър Димитров.

Да дойдат инвестиции в Равно Поле. На това разчитат основно младите. Според по-възрастните държавата е длъжна да им помогне и да спаси селото от недоимъка.