Рекорден ръст на милионерите в България - само за една година почти 1700 българи са изкарали доход над един милион лева.

Данъчните не водят статистика от какъв бизнес точно са изкарали парите си новите богаташи,  но от декларациите им личи, че голяма част от тях са еднолични търговци или еднолични собственици на фирми. Има и такива, които са си изработили един милион от заплати в много големи компании.

Така или иначе, цифрите говорят - 60 пъти повече милионери само за година. За 2010 г. 1673-ма българи са декларирали доход от над 1 милион лева, а 22-ма пък могат да се похвалят, че са изкарали повече от 10 милиона.  

Милионерите, с които екип на bTV Новините се свърза във вторник, не искаха да разкажат с охота пред камера как точно са направили първия или поредния си милион през изминалата година. Много от тях се оправдаха, че са на разходка с яхта, на почивка в чужбина, на голф или просто не желаят да излагат на показ личното си богатство.

Банкери довериха, че милионерите у нас не си броят парите, а ги мерят на кантар. Купчина банкноти на стойност от 1 милион тежи около 12 килограма.

Милиони в банката, милиони в хазната - все пак говорим за легалните милионери, които са декларирали имането си.

Според данните на НАП 100-те най-големи данъкоплатци са декларирали общ доход от 182 милиона лева. Съответно само от тях са събрани малко над 18 милиона лева за хазната.

Прогнозата е сумарно всички българи - като частни лица и фирми да платим поне 2 милиарда лева данъци – т.е. да изкараме поне 21 милиарда лева официален доход като данъчна основа.