Съседите от горния етаж, над жилището на министър Христова, първи забелязват пожара и подават сигнал на телефон 160 около 7 часа сутринта.
Живка Добрева гостува на дъщеря си, която живее на същия етаж, срещу дома на Христина Христова.

"Станах в 7 без 15, отворих вратата, защото миришеше на бакелит. Имаше пожарникари. Питам какво става, казват пожар. Да бягаме ли, че сме с малко бебе, те казват няма страшно вече е потушен", разказва жената.

Пожарът е потушен за минути. В жилището на социалния министър е бил само котаратък й. При гасенето на огъня е избягал. Стопанката е била в Родопите, а дъщеря й на гости у приятели. Тази сутрин съседи са позвънили на Христина Христова, за да й съобщят за индицента.

"Какво видях - опушени стени и книгите. То моят апартамент е от книги, всичко на земята", разказа министър Христова.

До 1.30 часа следобед криминалистите оглеждаха апартамента.

"Никаква информация не мога да дам, защото започна следствие. Има кражба в къщи. След това е запалено. Просто не може да се разбере какво е откраднато, но при всички случаи 2 500 лева и всички бижута, които са много стари и ценни", обясни Христина Христова.

Крадците са задигнали и видеомагнетофон. Огънят е унищожил ръкописите на две книги.

"Бях подготвила две книги - "Теория на социалната работа" и "Социално интегриране", но и лаптопът е пострадал", каза още министър Христова.

Съседите разказаха, че и друг пък е имало кражби в блока.

"Надникнах, но не ми направи впечатление апартаментът да е нещо по-така, като на министърка", каза още съседката Живка Добрева.

"Ужасно е, на никой не го пожелавам. Все едно да ти бръкнат в душата. Обадиха ми се хора, на които съм помагала и които са разбрали от радиото, и предложиха да дойдат и да почистят. Това беше най-хубавото от случая", коментира обира социалният министър.

По случая с пожара в апартамента на министър Христина Христова е заведено следствено дело.
БТА уточнява, че една от версиите е грабеж с взлом. От МВР отказаха официална информация, заради изискванията на следствената тайна.