В същото време американските части арестуваха в Тикрит двама приближени на Саддам Хюсеин. За един от тях се смята, че организира съпротивата в родния град на бившия президент.

Според американски военни, обръчът около бившия иракски лидер се затяга все повече. Пентагонът разпространи компютърно обработени снимки с вероятния образ на Саддам, които са раздадени на американските войници. Експерти на ЦРУ констатираха, че излъченият вчера по "Ал Джазира" аудиозапис на бившия иракски лидер вероятно е автентичен.

След атаката късно снощи край Шумаят, по пътя от Багдад за Тикрит, броят на убитите американски войници достигна 53 след първи май. Други 56 са загинали при невъоръжени инциденти и нещастни случаи.

Американски бойци са убили иракска жена, която се е намирала в района на друга атака в багдадския квартал "Мансур". Нападатели са хвърлили гранати от мост върху американска колона от шест автомобила. При ответния огън е улучена намираща се на моста жена.

Междувременно днес се навършват 13 години от нашествието на иракската армия в Кувейт, което доведе до пълен обрат в историята на Ирак. Кувейтската преса днес пише, че след падането на режима на Саддам вече е време страницата да се обърне и да се затвори това черно досие.