"Акустично трио 3000" ще свири тази вечер на сцената на "Конюшните на царя" в Стария Пловдив, каза за БТА китаристът Веселин Койчев – един от тримата български музиканти в китарната формацията. Концертът е част от лятното турне на музикантите, което започна преди месец с участие на July Jazz Fest на родопския връх Перелик. Участията им продължават на 10 август във Варна, а през октомври ще имат концерт в Стара Загора с местния симфоничен оркестър.

"Акустично трио 3000" е съставено от трима доказано виртуозни български музиканти, китаристи на световно ниво – Иван Лечев, Цветан Недялков и Веселин Койчев. Импровизатори от най-висока класа, легенди в родната поп, джаз и рок-история. Всеки от тях е номер едно, всеки свири в престижна формация и гради своята соло кариера, твърдят в музикалната гилдия.  Тримата виртуози се събраха на сцената преди три години в Пловдив по идея на техния общ приятел и директор на отдел "Култура" в общината Йохан Девлетян. Той е категоричен обаче, че ги събира преди всичко страстта към китарата, любовта към музиката, професионализмът и всеотдайността им в името на изкуството.

Групата вече има и своя дебютен албум "Йо Хо" (на името на Девлетян). Заедно с поредица от щастливи съвпадения тримата успяват да създадат тази много специална ударна китарна формация. И едва ли можем да намерим други китаристи у нас, които да съчетават рок, джаз, етно и еуфория с такава лекота и които да владеят китарата с такава харизма като тримата, коментира Девлетян. По думите му, това, което се получава от тяхната музика има само едно определение – великолепна магия.

Според Веселин Койчев тяхната музика никога не може да бъде повторена, никога не може да прозвучи по еднакъв начин два пъти, защото се ражда на момента. Как ще се изпълни тази музика, как ще прозвучи, зависи от темперамента и музикалната мисъл, от настроението и реакциите на публиката, смята китаристът. Според него успехите се дължат и на приятелските ми отношения, на усещането за близост и искрено творчество и обикновено те свирят заедно между 6 и 8 часа.

Тримата музиканти сами композират темите. Пиесите се раждат една след друга. Разпращат нотите един на друг, всеки разчита и учи партитурите сам у дома. После се събират и  мелодиите оживяват. И всичко се получава, защото свирят брилянтно, защото могат и знаят как, защото са професионалисти, твърдят и феновете им. И тримата са верни на принципа, че само притежаването на китара не те прави музикант и китарист.