"Коалиция за България" и ДПС са сезирали днес Конституционния съд за прехвърлянето на 100 млн. лева от Националната здравноосигурителна каса към Министерството на здравеопазването. Това съобщи пред журналисти депутатът от левицата Любен Корнезов.

Под искането са се подписали 60 народни представители при необходими 48 подписа. Корнезов отбеляза, че тези 100 млн. лева са от здравните вноски на българските граждани. Според него е противоконституционно да се конфискуват парите на българските граждани, които са определени за тяхното здраве. По думите му, според Конституцията, всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ.  

Корнезов беше помолен да коментира думите на премиера, че опозицията започва да превръща КС в изтривалка. За първи път чувам такава обида, нанесена на българския Конституционен съд, недопустимо е един министър-председател, пък и всеки един от нас, да мисли подобно нещо - това е българският орган, който бди за спазването на Конституцията, заяви Корнезов. Той посочи, че може да не е съгласен с едно или с друго решение на КС, но дълбоко уважава тази институция и всеки един съдия.