Той каза, че се надява визитата да бъде през септември. Свинаров и Паси отчетоха пред парламентарната Комисия по външна политика, отбрана и сигурност дейността на ведомствата си за последната година. Николай Свинаров запозна депутатите и с оценката на риска за българския военен контингент в Ирак.

"Ние винаги сме действали съгласувано с външния министър, ако той има посещение в Ирак нашето желание е то да бъде взаимно", каза министърът на отбраната Николай Свинаров.

Основната част от българския контингент ще замине между 8 и 15 август, съобщи в отговор на Би Ти Ви военният министър. Корабът с екипировката за контингента ще замине през Кувейт за Ирак късно вечерта на 2 август. Военният министър заяви че са осигурени дори маратонките и анцузите за контингента. Той добави, че в момента трудностите са да се доставят хладилни контейнери за вода и храна. По-лесно е да бъдат ангажирани хладилни тирове със собствени агрегати. Свинаров съобщи още че се надява Съединените щати да поемат повече от 60 на сто от разходите на българската мисия в Ирак.