Днес Мохамед Амин Ахмед разговаря с министъра на външните работи Соломон Паси.

Соломон Паси определи идеята България да стане транзитен център за иракския петрол като рационална, но отбеляза, че трябва да я обсъди с министъра на енергетиката.

"След възстановяването на нормалния живот в Ирак натрупаният дълг към България, ще бъде върнат. Ирак никога не е отказвал да плаща задълженията си, но поради ембаргото не можеше да го прави. Сега има възможности за много съвместни проекти", заяви Мохамед Амин Ахмед.

"Конкретни проекти не сме коментирали, задачата ни е да създадем добър климат и да направим възможното максимален брой фирми да работят в и с Ирак", каза министърът нан външните работи Соломон Паси.

Бившият посланик доведе със себе си и своя син. Някога Саад Ахмед е бил студент у нас, а сега очаква важен пост в новата иракска дипломация.

"България има ли силно лоби в Ирак?", бе въпросът на Би Ти Ви към Саад Ахмед.

"Има много хора, които са учили тук или имат добър бизнес в България. От българските компании зависи дали ще успеят да са първи и да вземат работата."

Според дипломатите - баща и син - българските фирми все още не са закъснели да се включат в следвоенното възстановяване на Ирак.