Екипи на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" и специалисти на земеделското министерство обикалят, за да установят пораженията от градушките в неделя. Най-сериозни са щетите в Пазарджик и Пловдив.

Падналите ледени късове почти унищожиха продукцията на земеделските стопани в района на  Асеновград, показа и репортерска проверка на bTV. Там обаче все още никой не е отишъл да опише щетите.

На места падналите парчета били с големината на голям орех. В асеновградските  села Горни и Долни  Воден дворовете на хората са поразени със страшна сила. Доматите са очукани и прекършени, а пиперът сравнен със земята. Хората от ранни зори метяха унищоженото грозде.

На места все още могат да се видят остатъци от ледените късове, съсипали за минути реколтата. Хората разказват, че повече се притеснявали за поройния дъжд, който затлачил улиците с камъни и наводнил домове. Не очаквали да ги удари градушка, защото разчитали, че ракетната площадка над селата ще улови градоносните облаци.

Последиците от бедствието можете да видите в галерията от "Аз, репортерът".

Пострадалите от градушката нямат надежда, че държавата ще ги компенсира по някакъв начин, тъй като до този момент никой не се е интересувал какви са пораженията им.

Припомняме ви, че през месец юни, различни части от страната пострадаха от градушка  – Чепеларе беше наводнено, а реколтата в няколко смолянски села беше унищожена.

Сериозни опустошителни валежи през летните месеци имаше и през последните години градушка с размера на юмрук унищожи покривите на къщи и реколтата във видинско село през 2010 г.

Десетки животни бяха убити, а къщи и коли изпотрошени във Врачанско през август 2009 г. От градушката с големината на яйце, стените на сградите изглеждаха като пробити от куршуми, а 7 000 декара царевица и слънчоглед бяха унищожени.

Снимки и видео от силните валежи в неделя можете да видите в рубриката ни „Аз, репортерът”.