Френските власти предупредиха, че ще проверяват туристите, които къмпингуват в горите, за огнеопасни материали. Полицията арестува един човек, обвинен че умишлено е предизвикал един от пожарите.

Огнената стихия взе пет жертви до вчера. Сред тях са две британки - баба и 15-годишната й внучка, една холандка и един поляк. Петата жертва е жител на Корсика, който се опитвал да спаси дома си. Пожарите засегнаха маслинови насаждения и лозя.

Според някои мнения, пожарите са предизвикани умишлено, за да се заменят традиционните за Ривиерата дървесни видове с нови, които дават по-бързи икономически резултати.

Президентът Жак Ширак и вътрешният министър Никола Саркози предупредиха, че виновните ще бъдат наказани с изключителна строгост. Над 30 огнища на стихията прогониха десетки хиляди туристи от Южна Франция. Около 1700 пожарникари са съсредоточени в най-засегнатия район на Мор, недалеч от Сен Тропе. В тяхна помощ пристигнаха огнеборци от Италия. Френските власти спешно наеха пет самолета и хеликоптери от Русия, специализирани за борба с пожари. Огнената стихия прекъсна електропроводи, поради което над 400 000 домакинства остаха за няколко часа без електричество.