Задържаха мъж от Самоков, изнудвал и заплашвал жена, кандидат за кмет на града, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Разследването по случая започнало преди няколко дни, когато потърпевшата потърсила помощ в местното районно полицейско управление. Тя споделила, че е получила на служебния си мобилен телефон SMS-и, с които й се иска сумата от 40 000 лв. Подателят се представял за знакова фигура от криминалния контингент на Самоков. Парите трябвало да се предадат на мъж, който се занимавал с нерегламентирана лихварска дейност. Друго съобщение гласяло, че ако сигнализира в полицията, "детето й ще остане сирак".

Служителите на реда установили, че приблизително по същото време и бизнесмен от Слънчев бряг получил на мобилния си телефон SMS-и с идентично съдържание от същия подател. Криминалистите стигнали до извършителя на престъплението - 32-годишен мъж от Самоков. Той е изпращал съобщенията от SIM карта, записана на името на руски гражданин, който вече не бил в България. За да заблуди полицията, самоковецът бил изпратил заплашителни SMS-и и на своя телефон. После счупил и изхвърлил ползваната карта.

Задържаният е заявил пред разследващите, че е изпратил заплашителните съобщения, за да злепостави мъж, който се занимавал с нерегламентирана лихварска дейност и на когото дължал пари.