Днес искът ще бъде внесен в Международния назателен съд, съобщи руската агенция "Новости". Освен премиера Тони Блеър обвиняеми по делото ще станат външният министър Джак Стро, министърът на отбраната Джеф Хун, както и Адам Инграм, държавен министър в Министерството на отбраната.

Обвиненията срещу тях са основно за нападение над невоенни лица и обекти. Това включва убийство, опит за убийство, нанасяне на морални и материални щети. Освен това точки по обвинението са нанасяне на трайни вреди върху природата, както и разрушаване на исторически паметници.

Като доказателство, обвинителите ще приложат 22 епизода от войната. Сред тях са редица бомбардировки срещу жилищни райони на Багдад и други иракски градове. Атинските адвокати възнамеряват да призоват като свидетели по делото генералния секретар на ООН - Кофи Анан, ръководителя на оръжейните инспектори Ханс Бликс, председателя на Европейската комисия Романо Проди, както и еврокомисаря Хавиер Солана. 

Вносителите на обвинението определят дейстията си като първи опит да се потърси сметка от коалиционните партньори, които започнаха войната в Ирак. Световните агенции подчертават, че в списъка на обвиняемите не присъстват американски граждани, защото Вашингтон не признава юрисдикцията на трибунала в Хага.