Кампанията за борба със затлъстяването започна на басейна "Мария Луиза", защото когато си без дрехи, лъсва истината за твоето тегло. Според статистиката всеки втори българин е с наднормено тегло или страда от затлъстяване.

"Физическата активност, обичайно препоръчваме нещо доста елементарно - 30 минути ходене на ден, което бих казала е постижимо за всеки един човек и мисля, че всеки може да отдели три по 10 минути на ден, в които да ходи, или да се качва пеша по стълби или вместо с кола да отиде на пазар пеша", съветва д-р Цветелина Танкова, ендокринолог. 

Когато си поставиш за цел да отслабваш, трябва да се въоръжиш с воля, търпение и да не се стремиш към мигновени резултати.

"Рязкото отслабване не е здравословно и много пъти води след себе си така наречения рибаунд ефект - човек възстановява даже повече от изходните килограми. Здравословното отслабване е, когато човек редуцира около половин до 1 килограм седмично, какво означава това - 2-3-4 килограма месечно", препоръчва д-р Танкова. 

Дори когато свалиш 5 или 10 процента от теглото си, това може да те предпази от болестите, характерни за затлъстяването - високо кръвно, диабет, инфаркт, инсулт.

Човек пълнее, когато се храни веднъж на ден и обратно човек отслабва, когато се храни 4-5 пъти на ден, но приема по-малко количество храна.

С какво тегло си се определя по следния начин - разделяш килограмите си на ръста, повдигнат на квадрат. Тоест ако си висок 1,75 и тежиш 80 килограма, делиш 80 на 1,75 на квадрат. Ако полученото число е под 25 си с нормално тегло. Ако е между 25-30 си с наднормено, а при число над 30 вече страдаш от затлъстяване.