Скулпторът Вежди Рашидов е награден с огнестрелно оръжие от МВР за безвъзмездните му жестове към министерството и позицията му България да реагира първа с декларация против световния тероризъм след атентата в Съединените щати на 11 септември. Така министърът на вътрешните работи Георги Петканов отговори на актуален депутатски въпрос от ОДС защо МВР дава награда пистолет на Вежди Рашидов.

Йордан Соколов от ОДС зададе въпроса на министър Петканов като припомни, че скулпторът и общински съветник Вежди Рашидов беше задържан през декември 2001-ва година, след като се сби с полицай пред сградата на общината и срещу него беше заведено следствено дело за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство. По-късно Вежди Рашидов беше оправдан. Мотивите за наградата бяха представени от вътрешния министър:

"В продължение на десетилетия г-н Рашидов изработва прекрасната статуетка, която се връчва на офицерите - полицаи на годината. Г-н Рашидов е един от изявените български творци с ясна гражданска позиция. На 12 септември, ден след атентата в Ню Йорк, той внесе в НС петиция с предложение България първа да реагира с декларация против световния тероризъм. По времето,когато беше обвиняем и подсъдим и когато получи оправдатаелна присъда, той запази добрия тон и по никакъв начин не урони престижа на МВР."