В курорта Йерапетра на остров Крит направиха салата с тегло 12,8 тона, която претендира за рекорд в книгата на Гинес, предаде ИТАР-ТАСС.
За приготвянето на салатата-чудо са били изразходвани 6,3 тона домати, 2,2 тона краставици, 1,4 тона традиционно гръцко сирене Фета от козе и овче мляко, 1,2 тона чушки и също толкова лук, 500 литра зехтин.
Приготвянето на салатата било следено от специален представител на книгата с рекордите на Гинес, който трябва да докладва резултатите в централата на организацията.
За производството на гигантската салата бил направен специален съд с обща повърхност 80 квадратни метра, а всички съставки били нарязани и разбъркани за няколко часа от 300 готвачи-доброволци под музиката на местния оркестър.
За регистрирането на рекорда били използвани пет специални електронни кантара, свързани с централен компютър.
Амбицията на организаторите била да надминат досегашния рекорд на Израел, където била приготвена салата с тегло 12,2 тона. Щом целта била постигната, вкусната салата била раздадена на всички присъстващи, а две хиляди порции били изпратени в различни социални организации - детски домове, приюти, старчески домове, фондации за подпомагане на безработни и бедни.
Всички зеленчуци, използвани за салатата, са отгледани в района на Йерапетра, където общата повърхност на парниците достига 1,7 хиляди хектара.
На слънчевия Крит целогодишно се отглеждат плодове и зеленчуци и техният износ е важен отрасъл в местната икоиномика.