50 фотографии ще разкрият у нас културата и обичаите на "Изчезващата Африка”. Фотографът Димитрина Василева разказва за приключенията си по време на едномесечното си пътешествие по земите на източно-африканските племена. Водена от думите на Стайнбек "Не ние хващаме пътя – пътят хваща нас”, тя ще сподели усещането си за свързаност с този красив, див, неопитомен континент.

Изложбата представя живота на част от плeмената в този регион, които вследствие на глобализацията, принудителната миграция, промените в климата, политическите и икономически интереси, както и намесата на християнските мисионери, са на път и са обречени да загубят културната си идентичност и автентичния си облик.

Снимките показват традиционния начин и условията на живот, етническите белези и характера на хората, които живеят в най-отдалечените, сурови, безпощадни, затрогващо красиви и в същото време биологично и културно уникални кътчета на Черния континент. Това са земите на племената Туркана, Ел Моло, Рендил и Самбуру в Кения и Масаи, Хадзабе и Датога в Танзания.

Един до друг виждаме наредени живи портрети - на жените Самубу, които копаят с голи ръце неблагодарната червена и суха земя на Маунт Кения, за да достигнат до мътна и болна вода, а децата им зад тях ги чакат с жадни погледи. На усмихната млада масайска майка учителка, която учи децата едновременно и на езика маа и на английски. На уважавания вожд на Туркана, събрал племето около себе си в традиционни танци и игри. На младия ловец Хадзабе, който ловува точно както неговите предци преди хиляди години. На най-старата жена в най-малкото, почти изчезнало племе в Африка  - Ел моло.

Кадрите запечатват инстинктивно уловени мигове, простия ритъм на живот и смърт, грижа, радост, ритуал и ежедневие, красотата и колорита на тези африкански племена. Зад тяхната документалност прозира уязвимостта и зависимостта на тези хората от земята им, с която общуват в една магическа, древна, но обречена хармония.

Димитрина Василева заминава за Африка през ноември 2010-а. Минава през Кения от юг на север, през Голямата Разломна долина и земите на масаите, през Екватора към сухите земи на север, откъдето започва територията на Самбуру племената, прекосява планината Кения и преминава в дълбоката сурова африканска пустиня. Трудно, опасно и изпълнено с неочаквани емоции и рискове приключение, което я довежда до срещата й с Борана, Покот, Туркана, Ел моло и Рендил. Обратно в Голямата разломна долина, вече в Танзания, поема към езерото Еяси, на чиито територии живеят свободните ловци – събирачи Хадзабе и полуномадите Датога. Завръща се в България със спомени и снимки, но не напълно... Част от сърцето й завинаги остава там в неопитомената Африка!

Откриването на изложбата е днес, 21 юли, от 18:30 ч. във ФотоСинтезис Арт Център - София.