Депутатите от комисиите по бюджет и финанси и по икономическа политика заседаваха съвместно днес по проекта на кабинета за актуализация на бюджета. ГЕРБ, Синята коалиция и Атака подкрепиха законопроекта. Срещу гласуваха БСП и ДПС. На обсъждането финансовият министър мотивира нуждата от ревизия на основния финансов закон с неизпълнение на първоначално предвидените приходи с около 2 милиарда лева.

Пред депутатите от двете комисии финансовият министър Симеон Дянков представи официално прогнозата на кабинета за бюджетния дефицит тази година, както по националната, така и по европейската методология. На начислена основа по европейската методология консолидираният бюджет ще е на червено от 3,8 процента от брутния ни вътрешен продукт, а на касова основа, дефицитът ще е 4,8 процента.

„Повишаваме разходите за социални помощи и в подкрепа на икономиката, за сметка на намалената държавна администрация и издръжката й”, каза Симеон Дянков.

Синята коалиция обяви, че безрезервно ще подкрепи бюджета на първото четене, но призова преди окончателното повторно гласуване в пленарната зала да се помисли за още по-голямо свиване на разходите.

„Не забравяйте, че като се обърне финансово колата, вие ще сте този, който ще е виновен, предупреди съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Според БСП актуализацията на бюджета цели да легитимира само и единствено изразходването на фискалния резерв.

„И понеже всички говорехте, че тройната коалиция харчела много, вие дори и сега увеличавате разходите, повече отколкото сме харчили ние”, каза Пламен Орешарски, БСП.

ДПС пък е скандализирана как кабинетът орязва субсидиите за вероизповеданията. Парите за православната църква се намалявали само със 6 процента, а за мюсюлманите - с 55 процента.