Скоро държавата ще започне изграждането на първата автоморга, в която ще се складират и унищожават старите, спрени от движение автомобили. Според министъра на околната среда Долорес Арсенова, най-верятно площадката ще бъде или край Перник, или около Стара Загора. За да бъдат изпълнени изискванията на Европейския съюз, автоморги ще бъдат изградени на няколко места в страната.

"До 2007-ма година не трябва да има автомобили, които са отпадъци, т.е. на трупчета, изгнили или спрени от движение от КАТ", посочи министър Арсенова.

В момента само по софийските улици има 40 000 такива коли.

"Като начало, за да се изведе този отпадък от нашите улици, междублокови пространства, площадки са необходими около 2,5 млн. лв.", заяви екоминистърът. 

По думите на Арсенова, парите ще бъдат предвидени в бюджета за следващата година. Извозването на колите до автоморгите е задължение на общините. Министър Арсенова успокои, че не всички стари коли ще бъдат спрени от движение след влизането ни в Европрейския съюз: "За окончателно спиране от движение не може да се говори, когато автомобилът отговаря на техническите изисквания. Дали той ще е на 15-20 или на 34-37 години, ако той отговаря на техническите изисквания да се движи по пътищата, то няма никакви проблеми."