Британските медии обвиняват министъра на отбраната Джеф Хун, заради изобличаването на съветника във ведомството - Кели, като източник в репортажа на Би Би Си, предизвикал кризата в правителството. Според някои публикации, лично Хун е приел медийна стратегия за разкриването на името на оръжейния инспектор на ООН.

Разприте около смъртта на д-р Кели сега се съсредоточиха около въпроса как неговото име е станало обществено достояние. Няколко британски вестника обвиняват военния министър Джеф Хун, че е позволил биохимикът да бъде наречен информатор.

Съветникът в Министерството на отбраната Дейвид Кели бе анонимният източник в репортажа на Би Би Си, в който се твърди, че правителството е преувеличило заплахата от иракския режим, за да оправдае войната.

"Файненшъл Таймс" пише, че Хун е одобрил медийна стратегия, според която министерството трябвало да потвърди името на Кели, ако журналистите предположат, че източникът на Би Би Си е именно той.

Според "Дейли Телеграф" от "Даунинг стрийт" дали достатъчно улики, така че журналистите да се досетят за Кели.

Личното участие на Джеф Хун в аферата означава, че той може да бъде принуден да подаде оставка, ако независимото разследване разкритикува начина, по който правителството се е отнесло към микробиолога. Същевременно Тони Блеър, който бе в Пекин обяви, че лично не е позволявал разкриването на самоличността на д-р Кели.