Мистериозен нощен пушек замърсява въздуха в радомирско село. Според хората димът идва от цех за преработка на въглища. По документи им обаче пещите в предприятието не работят. Наш екип отиде на място.

Последните две години жителите на радомирското село Червена могила прекарват дните си в писане на жалби, оплаквания и събиране на подписи срещу цех за преработка на въглища. Причината за войната със собственика на предприятието е задушливият дим нощем.

От 2009 г. хората се опитват да установят дали димът е опасен. На сигналите до екоинспекцията в Перник им отговарят, че тяхна проверка е установила липса на разрешително за производство. Експертите са запечатили трите пещи за топене на алуминий. Дружеството обаче е поискало с молба да ги разпломбира, за да бъдат съоръженията реконструирани. По документи и сега пещите не трябва да работят. Кадрите, изпратени от жители на селото обаче показват друго.

Екипът ни организира проверка с Главната инспекция на труда в началото на работния ден, който за цеха започва вечерта. Цели 40 минути отне на служителите на ГИТ да влязат в цеха. След скандала с охранителя и намесата на полицията, трудовите инспектори влязоха и завариха петима работници. На собственика бяха издадени предписания за подобряване условията на труд. Той пък отрече да задимява района. Според бизнесмена, той е жертва на изнудване от местните, тъй като отказал да купи част от земите им.

Трудовите договори на работниците в предприятието са редовни, обясниха от Инспекцията по труда. Във вторник собственикът е поканен да представи на проверяващите и документи за безопасни условия на труд в предприятието.