Джефри Арчър беше осводобен под условие от затвора "Холсли Бей" в Съфък, след като излежа половината от 4-годишна присъда за лъжесвидетелстване и препятстване на съда. През 2001 година той беше осъден задето уговорил свой приятел да му осигури алиби по друго дело през 1987. В него писателят-политик осъди за клевета вестник "Дейли стар" за публикуваната информация, че е бил с проститутка.

Тогава Арчър помолил своя приятел Тед Франсис да каже, че във въпросната вечер са вечеряли двамата. През 1999 година Франсис разказал на таблоидно издание за фалшивото алиби. Две години по-късно Джефри Арчър беше осъден на 4 години затвор и да върне на "Дейли стар" 500 000 лири - парите, които вестникът му плати през 80-те години.

"Политиката и секса са двете съставки на успеха на книгите му като романист. В действителния живот това доведе до провал на човека, който на времето се надяваше да стане кмет на Лондон", пише днес "Франс прес" в биографичен материал за Джефри Арчър - бивш заместник-председател на Консервативната партия, лорд и писател-милионер, ценен заради уменията си да убеждава и да набира средства за партията си. Според негови приятели, той ща започне кампания за реформа в затворите и ще се върне към писането, но не и към политиката.