На днешния ден преди пет години завинаги ни напусна легендата на българската естрада Емил Димитров. За 40 години на сцената той изнася над 7 хиляди концерта и продава 65 милиона копия от албумите си по целия свят. Песента "Моя страна, моя България" отдавна се е превърнала в неофициален химн и любима песен на българите. Още по темата от Емил Дилчев:

За няколко месеца през 1960 г. момчето от Плевен се превръща в национално явление. Малки и големи си подсвиркват първия уличен хит у нас - "Арлекино". Няколко години по-късно Емил Димитров изнася концерт пред 80 000 души в Москва.

Песента, която обаче превръща Емил Димитров в звезда от национална и международна величина, е композираната от него "Моя страна". С името "Моника" тя е записана на почти всички европейски езици.

Днес в родния град на Емил Димитров - Плевен, годишнината от смъртта му не личи по нищо. Повече от 40 години къщата на певеца принадлежи на друг собственик, който от години иска да я разруши, а на това място да се издигне поредната кооперация.

"Ние си подадохме документи за разваляне, обаче сега, нали кризата, и затишие пред буря", каза Богомил Генов, собственик на родната къща на Емил Димитров.

В центъра на Плевен се издига и паметник на Емил Димитров, за който мнозина плевенчани не знаят, че е в памет на най-известния им съгражданин. Днес пред него цветя няма.

Тази година се навършват и 70 години от рождението на Емил Димитров. Синът му и Министерството на културата планират поредица от събития, които да напомнят за неговото творчество.