Половината от македонските граждани са против каквато и да е промяна на името на страната, една четвърт подкрепят т. нар. двойна формула, а друга една четвърт смятат, че трябва да се търсят други решения на спора с Гърция. Това показва анкета на Македонския център за международно сътрудничество, цитирана от агенция МИА.

За запазване на името Република Македония са гласували 60,2 процента от анкетираните през декември миналата година 1050 души, а за двойна формула са гласували 28,3 процента от етническите македонци.

За етническите албанци най-приемливото решение е ново име, за което са гласували 31,3 процента, или име, договорено в международните организации - 28,6 процента. Най-неприемливо за етническите албанци е запазването на името Република Македония.

Мнозинството от гражданите, 62,6 процента, не приемат нито едно от предложените географски определения в името като "северна", "вардарска" или "горна".

Най-много граждани, 59,2 процента, смятат, че ако се постигне някакво споразумение за името, решението за промяната му трябва да бъде взето от правителството с одобрението на парламента, докато 54,4 процента смятат, че трябва да се свика референдум, преди да се вземе решение в парламента.