Нюйоркската полиция снощи откри "аматьорска", но потенциално смъртоносна самоделна бомба в джип на "Таймс скуеър", след което опразни улиците от хилядите разхождащи се туристи, за да може да я обезвреди, предаде Асошиейтед прес.

"Избегнахме събитие, което можеше да се окаже смъртоносно", заяви днес кметът Майкъл Блумбърг. Макар и аматьорско по думите на кмета, обезвреденото взривно устройство със сигурност е можело да избухне с голям пожарен и експлозивен ефект, съобщи началникът на нюйоркската полиция комисар Рей Кели.

По думите на Блумбърг бдителен уличен продавач на тениски забелязал празен подозрителен автомобил и повикал конен полицай от нюйоркската полиция, който забелязал дим, излизащ от багажника, и мирис на барут.

Полицаите са отстранили на място три газови бутилки, фойерверки, два пълни 20-литрови бидона с бензин и два часовника с батерии, електрически проводници и други компоненти от багажника на високопроходимия спортен "Нисан Патфайндър". Намерената метална кутия, приличаща на сейф за огнестрелно оръжие, ще бъде взривена на специален полигон.

Според комисар Кели взривното устройство е можело да причини големи щети на отсечката от Бродуей, пълна с ресторанти и театри.

Няма задържани заподозрени, но камерите за наблюдение са заснели колата да се движи по 45-а улица, преди да паркира между Седмо и Осмо авеню. Сапьорите с ръка-робот разбиха прозорците на черния джип, за да обезвредят експлозивите, след като уличен продавач на тениски предупредил полицай за дима, излизащ от задната част на автомобила, около 18,30 вечерта. Тежко въоръжени полицаи блокираха района. Автомобилът се оказа с фалшива регистрация от Кънектикът. Разпитаният собственик на регистрационните номера казал на полицията, че ги бил предал на скрап.

Полицията опразни сградите и улиците около т.нар. "Кръстовище на света", южната кула на хотел "Мариот" също бе евакуирана, а няколко пресечки около "Таймс скуеър" останаха затворени часове наред. Като предпазна мярка бе затворена 45-а улица между Седмо и Осмо авеню, където има цели седем театъра с популярни представления. Постановките не бяха отменени, само две започнаха с половин час по-късно. Кметът Блумбърг си тръгна предсрочно от гала вечерята на кореспондентите в Белия дом, а президентът, който също бе гост на традицонния банкет, похвали нюйоркската полиция за бързата реакция.

Нямаме идея кой го е направил и защо, каза кметът, но добави, че градът винаги е бил важна терористична мишена. Последната заплаха бе през есента, когато шофьорът на такси Наджибула Зази призна за заговор за бомбени атентати срещу метрото. Макар че кметът нарече бомбата "груба аматьорска изработка", ислямски екстремисти от години използват газови бутилки, за да засилят ефекта от експлозивите, отбелязва агенцията - например, при самоубийствения атентат срещу казармата на морските пехотинци в Бейрут през 1983 г., когато загинаха 241 американски военнослужещи, и при неуспешния а атентат през 2007 г. на международното летище в Глазгоу.

"Таймс скуеър" често е сцена на инциденти, макар и не непременно свързани с тероризъм. През декември микробус без регистрационни номера, паркиран на площада, накара полицията да блокира част от района за два часа. Робот обследва колата, но откри вътре само дрехи. През март 2008 г. велосипедист с качулка на главата хвърли самоделна бомба по център за набиране на войници в сърцето на "Таймс скуеър" и тя избухна в дим и пламъци, а виновникът така и не бе открит. През декември полицията евакуира хиляди туристи, след като бял микробус бе паркиран там от дни, без регистрационни номера и със затъмнени прозорци. Полицията си призна, че не му обърнала внимание, защото имал лепенка с разрешително за паркиране от неправителствена полицейска организация. Полицаите от години се опитват да прогонят амбулантните търговци, дебнещи туристите, а през последните месеци имаше и няколко случая на стрелба. Уличен продавач, въоръжен с картечен пистолет, стреля по витрината на броудуейски театър, преди полицаи да го застрелят. Четири случая на стрелба и над 50 ареста бяха регистрирани само миналия месец по еднокилометровата отсечка около "Таймс скуеър" в Манхатън.