Няма по-красноречиво доказателство за неуспеха на терористите от 11 септември от започналите революционни промени в Близкия Изток и Северна Африка, се посочва в изявление на министъра на външните работи Николай Младенов, разпространено от пресслужбата на МВнР.   

"11 септември 2001 г. e един от  най-трагичните моменти в човешката история. Момент, в който всички ние разбрахме, че за насилието и тероризма няма граници и могат да стигнат лесно да прага на нашите домове. Този ден ни промени и ни накара да си дадем сметка, че не можем да живеем в изолиран свят и просто да се надяваме, че ужасът, който се случва на другия край на света, няма да ни засегне", заявява Младенов.

По думите на Младенов, десет години по-късно светът е много различен. "Терористите от 11 септември 2001 г. претърпяха истинско крушение в опита си да сеят междуетническа и религиозна омраза и нетърпимост. В целия Арабски свят хората поискаха истинска свобода и участие в управлението на държавите. Няма по-красноречиво доказателство за неуспеха на терористите от 11 септември от започналите революционни промени в Близкия Изток и Северна Африка", смята българският външен министър.

По думите му обща отговорност на целия демократичен и цивилизован свят е да помогне на тези страни да осъществят своите цели в името на мира и просперитета.