Преброители влязоха днес и в станалото известно като "веселото село” Ставри Димитрово. Незаконното селище на язовир Ивайловград, което се прочу след акция "Хеликоптер" на данъчните, се оказа празно. Каква работа свършиха преброителите в митничарското селище и кой ще им плати разходката в почивния ден, разказват кореспондентите ни от Хасково.

Преброяването в Ставри Димитрово приключи точно за един час, тъй като в селото, вместо хора имаше елени

"Броим сградите. Жители тук няма. Няма хора, които да живеят в момента и не знам сега”, призна преброителят Валентин Ангелов.  

Ангелов успя да запише 80 къщи. Квадратурата им бе пресметната на око, защото имотите са заключени. С годините незаконните палати  са никнели пред очите на общинското ръководство на Любимец, чиито представител днес убеждаваше екипа ни, че това са бунгала още от социализма

"Тия всички тука са бунгала, макар че ги гледате, че са измазани. Вътре са тип бунгало. И ония другите бяха на заводи. Значи строителството е предимно от заводи”, обясни Парон Георгиев - главен инженер в община Любимец.

Единственият склонил да стане преброител в Ставри Димитрово е кметският наместник на съседното село. За преброяването на митничарското село държавата може да не му плати и стотинка, защото единственото, което успя да направи е да окичи всяка къща с бележка с телефонния си номер

Тъй като Ставри Димитрово не съществува на картата на България, официално тук не живеят и хора. Затова, дори и да не бъдат преброени, собствениците на имотите няма да бъдат глобени.