Над половината детски градини в София вече затвориха врати за през лятото, но недостиг на места няма, уверяват от общината. Голяма част от градините ще работят по график, заради предвидените ремонти.

Има ли все пак деца, които са останали без място?

Детска градина "Лилия" в Студентски град е една от дежурните през август. Всъщност единствено в този района няма детски градини в лятна ваканция.

„Детските заведения работят със сборни групи, а при невъзможност да бъдат сформирани, желаещите се насочват към най-близката детска градина”, каза за bTV Новинтие директорът Юлия Георгиева. В градината в момента има около 40 деца в две групи, което е 15% от капацитета й.

На места в столицата обаче родителите имат известни притеснения

Синът на Катерина Ганева е сред софиянчетата, които няма кой да гледа през лятото. След като майката подала специална молба, от общината служебно ги разпределили към дежурната 136та градина. Там детето ще остане до средата на месеца, а след 15 август ще посещава друга градина, заради ремонт.

Катерина се притеснила, когато служителите в градината й дали да попълни заявление, че иска детето й да ходи на градина и през втората половина на месеца.

„Да, но за мен възникна въпросът - август е от 31 дни. Това са три работни дни от последната седмица на август, не беше включено в молбата и за мен беше несигурно какво ще правим тези дни”, каза Катерина Ганева.  

Всички могат да посещават градините до последния ден

на месеца, без значение какво пише в заявлението, успокоиха от общината. Заявлението се попълва информативно за самите директори. Броят на дежурните детски градини е съобразен с броя на децата. Деца извън класацията това лято няма да има.

„Това, което имам като информация е, че в някои градини броят на децата е твърде малък и въпреки това се стремим дори едно дете да има желаещо да му осигурим детска градина”, каза Мария Минчева, Столична община.

Катерина се оплаква, че не всички директори подробно обясняват възможностите за децата. Затова преди година изпуснала крайния срок за записване на голямото си дете.

Всеки родител може да поиска справка в дирекция образование на Столичната община. Крайният срок за подаване на заявления за родителите обикновено е краят на май. Точната дата се посочва от директорите, а броят на дежурните детски заведения всяко лято е различен.

Този август от 198 детски градини ще работят 60. От 26 ясли 10 са дежурни. Основен ремонт ще се прави на 37 детски градини.