В унгарската столица Будапеща ще бъде открит първият безплатен супермаркет за мостри, пише в. "Кориере дела сера". От него можеш да си вземеш каквото си поискаш, без да платиш. В замяна обаче си задължен да дадеш мнението си за продукта.

Това е уникален магазин, един от малкото в света, в който можеш да си излезеш с пълна количка и с пълен портфейл, пише изданието. Ще бъдат предлагани мостри на всякакви стоки – козметика, прахове за пране и хранителните продукти, в зависимост от месечните търговски промоции. За да пазаруваш в безплатния супермаркет, е необходимо само едно условие – да се запишеш и да ти издадат членска карта. Тя е с годишна давност и ще се получава срещу 5 евро.

Безплатният магазин се вписва в една от най-съвременните маркетингови стратегии, наречена Tryvertising – форма на реклама, при която опитваш продукта, за да можеш сам да се убедиш в неговите качества. Крайната цел е да се изгради трайна консуматорска група, която на свой ред, от уста на уста, позитивно да пропагандира новата стока. Но също така, благодарение на обратната връзка с магазина, да бъдат подобрени качествата на предлагания продукт според изискванията на клиентелата. Едва тогава той ще бъде пуснат в големите молове и търговски вериги.

В супермаркета ще бъдат обзаведени пространства за демонстрация на продуктите и за тяхното опитване на място. Но клиентите ще могат да осъществят следващо пазаруване само при условие, че са попълнили формулярите и са дали мнението си за стоката, с която са се сдобили предишния път.