При специализирана полицейска операция по линия на противодействие на лихварството около 14.30 часа днес в Смолян е задържан Н.Х. 27-годишният мъж е с прякор Главата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Криминалистите реагирали светкавично след подадена жалба от 23-годишен местен жител. Той сигнализирал полицията едва днес сутринта за проблема, който се заплел през април миналата година. Тогава Н.Х. му дал 4000 лева назаем.

Малко по-късно принудил длъжника да прехвърли жилището си на името на сестрата на лихваря. Потърпевшият останал да живее в дома си с условието, че ще се издължи. Начислените от Н.Х. лихви обаче се оказали непосилни и предстояло принудителното му извеждане от имота. Притиснат от обстоятелствата, 23-годишният мъж най-после потърсил помощ от полицията.

По случая в Сектор “БОП” – Смолян е заведена проверка по чл.214, ал. 2 от НК. В момента текат огледи, претърсвания и изземвания в жилища, ползвани от Н.Х. в Смолян. През 2005 година той има наложено ефективно наказание за телесна повреда, същата година е регистриран и за хулиганство. Действията по разследването продължават.

Задържаният днес при полицейска операция в Смолян лихвар с прякор Главата е от обкръжението на група на "Халвите", съобщи полицейски източник. Главата е бил сред задържаните при масовия арест на представители на бившите силови групировки през  януари 2005 г. в Пампорово. Групата на "Халвите" са известни като близки до братя Маргини. Главата е арестуван днес при специализирана полицейска операция по линия на противодействие на лихварството след подадена жалба от 23-годишен жител от Смолян.