Може и да не сте чували за тетевенското село Черни вит, но то е столицата на зеленото сирене в България. И по нищо не отстъпва на френското рокфор. Овчето или козе сирене се поставя в специални дървени съдове, където зрее 60 дни и става … зелено. Но зелено не означава развалено, а вкусно, убедени са местните хора.

Няма ясна статистика откога се прави, защото всеки казва: Аз си спомням как баба и го е получавала. Интересно е, че половината хора са го желали този ефект, а другите са го изхвърляли с удоволствие, заяви Цветан Димитров.

Жителите на Черни вит не сядат на коледната трапеза без зеленото сирене и го комбинират с вино, мед или плодове. Внучките събират старите коледни рецепти на своите баби, сред които има дори сладкиши, съдържащи зеления деликатес.