Дълги опашки от автомобили се очаква да задръстят изходните артерии на големите градове заради засиления трафик в предпразничните дни. Над 100 полицаи от столичния КАТ ще се включат в регулирането на потока от автомобили.

На всеки час катаджиите ще отпушват трафика през изходите на столицата за празничните дни.

"Охранителна полиция" осигурява временна сигнализация по някои пътища.

СДВР и полицията в Перник, както и "Пътна инфраструктура" ще направят две ленти в по-натоварената посока на международния Е-79 (София-Кулата). Това ще става при с. Драгичево на 23 и 30 декември от 11 до 22,30 часа, на 24 и 31-ви от 7,30 до 14 часа - посока София-Перник. Отделно в участъка от бензиностанция "Лукойл" до КПП Владая на 26 декември и на 2 януари от 10 до 22,30 часа в посока Перник-София.

Дежурни униформени ще следят да няма инциденти на изходите на "Цариградско шосе", на "Ботевградско шосе", както и на изхода на "Владая".

„Хората трябва да са със заредени батерии на мобилните телефони, когато пътуват, за да подават сигнали на телефон 112. Имаме екипи на изходите на столицата, които регулират движението и очакваме тепърва засилен трафик и час пик”, заяви Борислав Василев от КАТ-София.

София

Натоварено е движението по кръстовищата на булевард „Евлоги и Христо Георгиеви” с улиците „Мизия”, „Оборище”, и „Шипка”, предаде агенция “Фокус”. По бул. „Янко Сакъзов” задръстването в посока бул. „Ботевградско шосе” започва от светофара с ул. „Кракра”. По бул. „Мадрид” в участъка между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Черковна” движението е силно затруднено.

Много натоварено е движението в района на кв. „Младост”, по бул. Цариградско шосе до изхода на София към магистрала „Тракия”, в района на Орлов мост. Тежко е и движението по бул. „Цар Борис III”, към кв. „Банкя”, по бул. „Константин Величков”.

Натоварено е и движението на градския транспорт.

Благоевград

След обилния снеговалеж в четвъртък, в Благоевградско тази сутрин обстановката на пътя се нормализира. Основните пътни артерии са почистени и опесъчени, както в града, така и в посока Банско.

„Към настоящия момент всички пътища са проходими, включително и проходът Предел, имаме единствено ограничения за товарни автомобили с полуремаркета и ремаркета. Предполагам, че към обяд или към края на деня ще бъде отворен и за товарни автомобили”, обясни Димо Чобанов, нач. на КАТ.

От КАТ съветват шофьорите, които ще се отправят на път за празниците, да тръгват със заредени резервоари и задължително да се снабдят с вериги, които да поставят при нужда.

Бургас

Слаб сняг прехвърчаше сутринта в района на Бургас, но бързо се стопи. И в по-откритите участъци в областта, силният северен вятър, който достигна до над 14 метра в секунда, не позволи да се натрупа снежна покривка. Температурите са положителни, но заради вятъра усещането е като при 5-6 градуса под нулата.

В последния ден преди коледните празници движението в областта, включително и по магистрала Тракия, е нормално. Няма ограничения за пътуване на автомобили.       

Велико Търново

10-сантиметровата снежна покривка във Великотърновско засега не създава проблеми на шофьорите. Пътищата са почистени и проходими при зимни условия. Проходът на Републиката е отворен за движение. Закъсалите през нощта ТИР-ове са изтеглени и не създават предпоставки за образуването на опашки от автомобили.

„Пътувам от Пловдив. Пътят е почистен и в добро състояние. Няма заледени участъци”, споделя Григорий Постеронко, шофьор на бус.

Щумен

Няма затворени пътища и в Шуменско. Движението на автомобили е при зимни условия. Закъсал през нощта автобус в покрайнините на града е изтеглен. 20-сантиметровата снежна покривка не създава затруднения за движението в града и региона.

Междуселските пътища са почистени със снегорини, а по обяд започва и опесъчаването им, съобщиха от кметството. Училищните автобуси към селата се движат нормално.

Рано сутринта не бе почистен републиканския път Радко Димитриево - Друмево, но от Областно пътно управление информират, че пътят вече е обработен с пясък и луга.