Русия разположи батарея зенитни ракети С-300 в Абхазия, съобщи Франс прес, като се позова на командването на руските военновъздушни сили. Руските системи за противовъздушна отбрана, разположени в Абхазия и Южна Осетия, ще свалят всички летателни апарати, нахлули във въздушното пространство на тези две републики, заяви командващият руските ВВС генерал-полковник Александър Зелин. Той уточни, че зенитните системи С-300 са разположени само на територията на Абхазия, а на територията на Южна Осетия за същата цел ще се използват средствата за ПВО на сухопътните сили.

"Задачата на тези средства за противовъздушна отбрана е не само да отбраняват територията на Абхазия и Южна Осетия, а и да предотвратят нарушаване на въздушното им пространство. Тяхна цел е да унищожат всички летателни апарати, навлезли във въздушното пространство над защитаваната територия, независимо с каква цел", подчерта генералът.

"Задачата за защита на руските бази в Абхазия и Южна Осетия ще решаваме комплексно. Едновременно ще се осигурява защитата на територията на Абхазия и Южна Осетия както със средствата на ПВО, така и с бойно дежурство на фронтовата и армейската авиация", добави Зелин.