Студът и валежите тази година са понижили количеството и качеството на продукцията от грозде. Това заяви доц. Виолета Димитрова, директор на Института по лозарство и винарство /ИЛВ/ в Плевен.

През зимата са регистрирани критично ниски температури - от минус 22 до минус 30 градуса, а при лозата повредите настъпват при минус 15-16 градуса, поясни Димитрова. Пролетта също е била сравнително студена, което е забавило развитието на лозовите насаждения. Неблагоприятни в климатично отношение са били и месеците май, юни и юли, когато са паднали обилни дъждове - в някои райони с лозя по 120-150 литра на квадратен метър. На места са ударили градушки. Експерименталната база на института е поразена три пъти. В Южна България не е имало критично ниски температури, но валежите са били обилни, нанесени са и поражения от мана, каза директорът на института по лозарство.

Тези фактори ще намалят количеството и качеството на продукцията от грозде тази година, като на места тя ще бъде до около 50 на сто под традиционния добив, а където пораженията са по-малки - до около 30 на сто по-слаба, прогнозира Димитрова.

В експерименталната база на института в Плевен ще получат по 500-700 килограма от декар при винените сортове. При десертните сортове пораженията от неблагоприятните климатични условия са по-големи и добивите ще бъдат доста ниски, каза още директорът на ИЛВ в Плевен.