До момента 10 български града са потвърдили участие в "Часът на Земята" 2011. Страната ни се включва официално за трети път в инициативата на международната организация WWF. Тази година за час ще угасим осветлението на 26 март от 20.30 ч., като се очаква това да направят над 1 милиард души в световен мащаб.

В първата десетка на населените места у нас, които са заявили участие, са София, Бургас, Перник, Враца, Добрич, Разград, Асеновград, Своге, Белоградчик и Трявна. Те ще угасят фасадното осветление на известни свои сгради и забележителности.

Тази година събитието за България е под патронажа на еврокомисар Кристалина Георгиева. Тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, както и актьорът Юлиан Вергов, са сред официалните "посланици" на "Часът на Земята". Музиканти, сред които Калин Вельов, Миленита и Д2, пък ще изнесат концерти в София и Перник.

Инициативата започна през 2007 г. като кампания, която приканва жителите на Сидни да загасят осветлението си за един час като символичен знак, че е време за сериозни действия срещу променитев климата и за по-устойчив начин на живот. Очаква се през тази година над един милиард души по света да угасят осветлението си за час. През 2010 г. в инициативата участваха 126 държави и територии и близо 1,3 милиарда души.