Според депутати от ОДС и "Коалиция за България" приетите текстове нарушават принципа за равнопоставеност на осигурените лица и част от гражданите са облагодетелствани за сметка на други.

Всички в България трябва да са равни пред закона и да внасят осигурителните си вноски, не трябва да се създават привилегии и да се вземат средства от държавния бюджет, които могат да се използват за по-високи доходи на пенсионери и социално слаби хора. Това заявиха от "Коалиция за България".

"Тези средства спокойно биха могли да се използват от държавния бюджет в полза на пенсиония фонд - за повишаване размера на пенсиите", посочи Емилия Масларова, заместник-председател на "Коалиция за България".

Ако близо 400 000 служители получат привилегии, това ще утежни положението на близо 46 000 българи, които си плащат съвестно личните осигурителни вноски, казаха от ОДС.

"След няколко години всеки човек от заплатата си трябва да отделя 20% за лична осигурителна вноска, с данъка ще направим така, че хората ще получават само полвината от заплатата си. Затова мисля, че режимът за всички трябва да е еднакъв", заяви Росица Тоткова от Парламентарен съюз ОДС.

Според мнозинството не трябва да се създава конфронтация с държавните служители, служителите на МВР, отбраната и съдебната система.

"Това са хора отговорни, свързани с националната сигурност, наред със своята отговорност имат и редица ограничения - нямат право за частни фирми, търговска дейност - това е политически въпрос", подчерта Хасан Адемов, председател на социалната комисия в Народното събрание.