Незаконно сметище от години тормози жителите на вилни зони и села край Варна. Хората многократно са подавали жалби до Общината, но до момента няма резултат.

Потърпевшите пожелаха да запазят анонимност, защото твърдят, че върху тях се оказва натиск да си мълчат.

В действаща пясъчна кариера по наредба кухините трябва да се запълват със земна маса. Там обаче се изсипват предимно строителни отпадъци. Само за няколко минути екипът на bTV стана свидетел как два камиона стовариха тонове боклуци.

За ромите от близкото село Каменар това е начин за препитание.

Тъй като сметището е незаконно, то и не се стопанисва правилно т.е. не се запръстява. Заради комбинацията силно слънце, хартия и строителни материали то се самозапалва непрекъснато, а димът обгазява стотици хора живеещи в района.

От Община Варна обясниха, че многокатно са правили проверки на сметището, но никога не са хващали на място камион, който да изсипва отпадъци, а към момента на проверките те са били покрити с пясък.

Затова екипът на bTV ще предостави заснетия видеоматериал на еколозите, за да може нарушителите да бъдат издирени и наказани.  А кой ще почисти терена, все още не се знае.

Очакваме вашите снимки за кампанията „Да изчистим България за един ден". Снимайте замърсените райони и ни изпратете фотосите на интернет адрес www.daizchistim.bg. Така ще знаем кои места да почистим заедно на 21 април 2012 г. За да направим България по-чисто място!