Сигналът, че търгът, организиран от Игор Марковски, не е по всички процедурни правила, бил достатъчно основание полицията на посети събитието. Миролюба Бенатова разговаря с вътрешния министър за това полицейска държава ли сме и кой измисля имената на актуалните полицейска акции?

Миролюба Бенатова: Налагаше ли се влизане на полиция като в криминален обект?
Цветан Цветанов: Подходът и влизането е да има полицейско присъствие, за да могат да си свършат работата. Хората, които излизаха нямаха претенции.

Миролюба Бенатова: Кога се разбра, че няма надлежни документи?
Цветан Цветанов: Преди търга, но трябваше търгът да се проведе, за да се докаже.

Миролюба Бенатова: Не можеше ли да се избегне публичността?
Цветан Цветанов: Знаете, че при събирането на доказателства, трябва да има и свидетели.

Миролюба Бенатова: Престъпление ли е или административно нарушение?
Цветан Цветанов: Престъпление. Представете си, че има откраднати или с неясен произход. Не смятам, че тук има толкова какво да се коментира. Има законодателство и то трябва да се спазва. Всеки се опитва да се възползва от евентуално управление или да запази статуквото.

Вътрешният министър акцентира, че не проваленият аукцион, а акцията с название "Далаверата”, е акцентът от последния ден. В тази операция се събират допълнителни данни за схеми в митницата, които подкрепят доклада, даден на премиера преди дни.

Цветан Цветанов: От вчера стартирахме операция "Далаверата”, която е в допълнение към доклада, който изготвихме за премиера. Има схема за плащане на пари. Всеки на трасе плаща определена сума, която се отчита нагоре, както е било дълги години. В момента текат разпитите и се събират допълнителни свидетелски показания.

Миролюба Бенатова: До къде стигат?
Цветан Цветанов: Текат разпити. И виждаме, че има повтаряемост на същите фирми от предишното правителство. И действат и днес. И това е схема, която трябва да предотвратим.

Миролюба Бенатова: Как гледате на анализа, че България може да кривне към полицейщина покрай всичките тези акции?
Цветан Цветанов: Това е добра, угодна теза за политическите субекти, участвали в управлението през последните години.

Миролюба Бенатова: Според вас полицейщина ли е да арестуваме "Наглите”.

Цветан Цветанов: И тези, които изсмукват всичко, според вас, тези лихвари, които тормозят и превръщат хората в роби, това полицейщина ли е? Операцията "Мутрите” в Ямбол и Кърджали - това са хора, оказвали натиск върху хората, които са се чувствали безсилни, виждайки, че това се толерира от политическите партии.

Цялото интервю на Миролюба Бенатова с министър Цветан Цветанов можете да видите във видеофайла.