Здравето на хората като национален приоритет в стратегия "България 2020-а" представи днес президентът Георги Първанов съвместно с водещи здравни експерти, представители на съсловни организации, синдикати и кметове. На срещата, поради неотложни ангажименти, не присъстваха новите здравен министър и шеф на Здравната каса. Още по темата от Ани Салич:

Тревожно е състоянието на българското здравеопазване - около това мнение се обединиха повечето от експертите в дискусията.

Ние сме на последното 33-то място в европейската класация на индекса на потребителите на здраве за миналата година.

Недостатъчното финансиране е един от основните проблеми които отчетоха експертите, като подчертаха, че в Европа се дава два пъти повече за общественото здраве.

"Според експертите в момента е недостатъчна и здравната вноска, която трябва плавно да се удвои до 2012 година, а в момента милион и 600 000 българи са здравно неосигурени”, заяви президентът Първанов.

И още от днешната среща - необходима е спешна реформа в доболничната помощ, където да се плаща за качество, а не за количество свършена работа.

Задължително е скоростно реално остойностяване на клиничните пътеки, защото само 4 от общо 270 са с реална себестойност в момента, а това води до още дългове в държавата.

Не на последно място трябва да се осигури адекватно обучение и специализации на лекарите, които постоянно бягат в чужбина.