Производителите от Любимец твърдят, че пазарът е залят с вносни дини, при това вкарани контрабандно в страната. Според тях това подбива цената на родната продукция и те са на загуба. Сега един пример от българските производители. Те твърдят, че от Гърция се внасят дини, които струват само 30 стотинки за килограм. В тази цена влизат транспорт и печалба. Толкова струват и българските дини, но на полето без печалба. Кореспондентите ни от Хасково и Варна събраха мненията на производителите и на земеделския министър.
Производителите твърдят, че ежедневно у нас се внасят нелегално големи количества дини.
"Те правят капаци на тировете - отзад със стока, която не се обмитява, отпред са дини или домати", обясни Красимир Катев.
Земеделците искат държавата да им гарантира минимална изкупна цена от поне 30 стотинки на килограм, чрез въвеждането на защитни мита за трети страни, които да преборят дъмпинговите цени на вноса.
"Всяка европейска държава има право на защитни и антидъмпингови мита, в ситуации, когато се вижда, че продукцията на производителя е заплашена", коментира Стефан Колчев.
Справката на Агенция Митници показва, че от началото на годината у нас от Турция са влезли 420 тира с дини, 120 от тях са били за нашия пазар. Министърът на земеделието Мирослав Найденов нарече исканията на производителите - протекционизъм.
"Няма как да се наложи протекционизъм, няма как да се спре вносът от трета страна или пък, ако са от ЕС. Това, което може да се направи - нереално ниски са фактурите и това обсъждахме в Министерски съвет - не могат да влизат дини на две стотинки, никъде, това просто няма как да се... Това определено са опити за измама на системата в България и то на данъчната система, защото се плаща ДДС на 2 стотинки, което е нищо", заяви министър Мирослав Найденов.
Земеделският министър обеща да засили и контрола върху борсите и тържищата
Всъщност, големият проблем е, че родните дини тепърва излизат на пазара. Така производителите са принудени да продават на ниски цени още първите количества. В най-добрия случай се хваща цена от около 30-40 стотинки, която се задържа за не повече от седмици, а в края на сезона на дините цената пада до около 10 стотинки. Любимчани дори помнят години, в които продукцията им се търгуваше на 5 стотинки за килограм.
Ето какво се случва с цената на дините, когато стигнат до търговците и крайния потребител:
На случаен принцип избираме столичен пазар. И проверяваме от къде са дините, които се рекламират с табелки "екстра качество" и "сладки дини".
"Динята е гръцка. Да запълня масата, да не стои празна, докато станат доматите, да слагам зеленчук. Гръцка е динята, ама и тя е хубава, сладка", разказа продавачката Стела Куманова.
Стела се занимава с търговия от 19 години. Обяснява ни, че в момента купува от наша борса гръцки дини за 50-60 стотинки килограма, а ги продава за левче.
"Да ви кажа честно, аз предпочитам българската диня, както и моите клиенти, но за момента при наличието, че няма все още българско, би трябвало да се задоволим и с гръцката", коментира продавачката Надя Каламанова.
За сравнение, първите български дини на този пазар се продават за около 60 стотинки. В края на сезона падат до 40-ет.
Летните горещини предстоят, а дали ще се разхлаждаме с дини на разумни цени, ще разберем само след дни, когато българската продукция тръгне към пазарите.
Трябва да уточним, че гърците получават държавни субсидии за производството на дини. На нашите производителите обаче не им се полага държавна помощ.
