И докато  житницата на България е под вода, в Хасковско зажънаха на ръка. В планинското село Рабово хората прибират първата реколта "лимец", по-известен като дивото жито на траките.

Петко Ангелов е бивш военен летец, оцелял при самолетна катастрофа. Приземил се здраво на земята, някогашният пилот започва да отглежда редки земеделски култури , сред които и "лимец"

„Това е древното жито на траките. Значи това е родителят на всички пшеници, които до момента съществуват. От него тръгва да се храни човечеството”, каза Петко Ангелов.

Започнал с 15 зърна, днес бившият пилот отглежда 5 декара от древното жито. Но тъй като  нивата  му е високо в  планината, тук комбайни няма. Затова ценната реколта се жъне на ръка   

За лимеца казват, че е храна на боговете. Зърното не съдържа никакъв глутен и е изключително лечебно. Екологично чист продукт е, тъй като не се тори и не се пръска срещу вредители .
.
По нашите земи "лимецът" не е популярен, защото трудно се обработват зърната. Пък и добивът е малък - едва 120 килограма от декар. Затова хляб от древната култура не се продава свободно на пазара, а само в специализираните магазини за био-продукти.  Цената на килограм хляб от лимец е повече от 6 лева.