Глоби за собственици на автомобили, чиито двигатели работят на място продължително време. Това обмислят в Пловдив заради мръсния въздух в града.

Пловдив поведе челната класация за един от най-мръсните градове в Европа. Въпреки че от общината отказват да признаят този факт, обмислят нова наредба. Ще бъдат глобявани собственици на автомобили, чиито двигатели работят на място и така тровят въздуха в града. Проверките ще правят общински полицаи, които ще разполагат с уреди за измерване на изхвърляните от автомобилите  вредни газове.

”Когато се види какво излиза от ауспуха или имат някакви съмнения, водачите ще бъдат  спирани и проверявани на място, ще се налагат глоби, а може да се стигне и до отнемане на автомобила. Най-много от мръсния  въздух страдат  живеещите и работещите около централните кръстовища и автогари”, каза Георги Титюков, зам.-кмет на община Пловдив.

И без  специален измервателен уред  проверка на екипа ни показа, че  въздухът и на една от централните автогари е силно замърсен.

Шофьорите на автобуси признаха, че често двигателите им работят на място продължително време.

Предвижданите глоби  за работещ  на място двигател започват от 50 лева и стигат до 3000 лева.