Комисията по дискриминация е започнала проверка по сигнала на сдружение „Зачатие” и частни лица, за това, че се забранява на жените навършили 43 години да забременяват ин витро. Наредба номер 28 на здравното министерство регламентира възрастта, до която жените с репродуктивни проблеми могат да зачеват с лекарска помощ. Елена е писала до Комисията за защита от дискриминация, след като от фонд „Ин витро” й отказали съдействие, защото е навършила 44 години. Днес получава отговор, че ще започне проверка.

"Ние апелираме да се премахне тази дискриминационна възрастова граница и да ни се даде възможност нашите деца да се раждат в България", каза Елена Николова.

Междувременно сдружение „Зачатие” е подготвило писмено изложение за кръглата маса в парламента, посветена на сурогатното майчинство, но за проблема на възрастните майки тогава не останало време. Сега всичко зависи от добрата воля на здравния министър, който отговаря за Наредба 28.  

"На практика наредбата е на министъра на здравеопазването, тя не влиза в парламента”, каза Стефка Сарафова, зам.-председател на сдружението.

Преди да влезе в сила Наредба 28, Зоя е родила близнаци ин витро на 52. Според нея всеки сам трябва да взима тези важни решения в живота си. Тя самата не се плаши от ангажиментите си въпреки, че работи, отглежда близначките и се грижи за един син с увреждания и неподвижния си баща.

В повечето европейски държави ограничението за раждане на деца варира до около 50 годишна възраст. Това ограничение там обаче не е задължително, а препоръчително. Сега след проверката на Комисията по дискриминация десетки жени като Елена ще очакват да чуят съдбовното да, което ще им позволи да се опитат да станат майки, с или без помощта на държавата.