Шестдесет и три  селища в страната са без вода или на воден режим. Продължава бедственото положение в 7 общини в страната, съобщават от "Гражданска защита". Общините Венец, Хитрино и Каолиново обявиха днес в следобедните часове бедствено положение след заседание на комисиите по бедствия, аварии и катастрофи.

Причините са преспи от снегонавявания, достигащи до 2-3 метра, липса на финансови средства и високо проходима техника. Според кмета на община Венец Кахри Ибрахим до селата Черна и Габрица пътят е затворен. Днес военна верижна машина е докарала до шуменската болница 11-месечно бебе от село Капитан Петко, а с машина на пътно управление е разчистен пътят за линейка до с.Марково за оказване на медицинска помощ на  дете на година и половина, уточни кметът пред БТА.

Седемнадесет села в Айтоския Балкан са откъснати от света, след като снежна виелица затрупа пътя към тях и образува двуметрови преспи. Обявено е бедствено положение.

Едно село в Бургаска област е без ток. Без вода са 63 селища, като най-много от тях - 18, са в Търговищка област. Има проблеми с водата и във високите части на Благоевград и Гоце Делчев.       С прекъснати телефонни връзки е бургаското село Скалак. Продължава бедственото положение в Дулово, Ситово и Алфатар, в Силистренска област, както и в Антоново, Омуртаг и Търговище в област Търговище.

Вчера беше обявено бедствено положение и в Бургаската община Руен. В Бургаска област главните пътни артерии са проходими при зимни условия. Във Великотърновска област са затворени пътищата от третокласната пътна мрежа.

Има проблеми с водата и във високите части на Благоевград и Гоце Делчев. С прекъснати телефонни връзки е бургаското село Скалак. Продължава бедственото положение в Дулово, Ситово и Алфатар, в Силистренска област, както и в Антоново, Омуртаг и Търговище.

Във Великотърновска област са затворени пътищата от третокласната пътна мрежа. В Плевенска област днес е затворена отсечката от разклона на пътя Плевен - Русе до Славяново и Пордим. Непроходими са пътните участъци Търговище - Попово, Търговище - Разград и Омуртаг - Попово. В Шуменска област е затворена третокласната пътна мрежа.

Днес сутринта е отменено бедственото положение в разградската община Самуил.

Обстановката по река Дунав се влоши.
Ситуацията е усложнена и заради идващия от Унгария и Югославия ледоход, който е 80%.
Очаква се ледените блокове да задръстят реката. Ледоходът край Лом е 60%, край Свищов - 30%, край Русе - 50%, а край Силистра -  70%.
Kорабоплаването по реката, макар и силно затруднено, не е спряно.