Вследствие на терористичния акт във Владикавказ са пострадали общо 158 човека, от които 17 са загинали - 14 на място и трима в болница. Това съобщи днес по радио "Ехото на Москва" здравният министър на Северна Осетия Владимир Селиванов, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите му причината за смъртта са множество крайно тежки травми, несъвместими с живота като шрапнелни рани в главата, тялото и крайниците. В болници в републиката пребивават 107 ранени, повечето от които в средно тежко състояние. Трима са със сериозна опасност за живота. Единайсет ранени са пристигнали със самолет в Москва за лечение, добави министърът.

Експлозията проехтя на входа на централния пазар в североосетинската столица Владикавказ към 11:15 ч. вчера. Атентатор самоубиец в автомобил задейства взривно устройство с мощност от 30 до 40 килограма тротилов еквивалент. Около бомбата са били поставени метални предмети и газова бутилка за по-голям поразяващ ефект, припомня ИТАР-ТАСС.

В Северна Осетия днес е ден на траур. Националните флагове са смъкнати до средата на пилоните, а жители на Владикавказ полагат цветя на мястото на атентата, съобщава АП. Агенцията отбелязва, че това е най-сериозният терористичен акт след бомбените атентати през март в московското метро, където намериха смъртта си 40 човека.